Haberdashery

Knopen

Ida & Volta kiest voor knopen die worden gemaakt uit de Corozo- of Tagua- noot. Corozo is is een 100% natuurlijk product dat ook wel bekend staat als “plantaardig ivoor”. Het is het zaad van de tropische palmsoort “phytelephas macrocarpas”. Deze palm groeit in grote getale in Zuid-Amerika, meer bepaald Peru, Ecuador, Colombia en Panama. De Corozo-noot is opgebouwd uit zeer nauw opeengestapelde natuurlijke vezels, waardoor het een erg duurzaam en krasbestendig product is. Coroso is een erg milieuvriendelijk product, het is niet niet- toxisch en volledig biologisch afbreekbaar.

Wij bestellen deze knopen bij het bedrijf “Corozo Buttons”, gevestigd in Panama. Corozo in een transparant bedrijf dat uitgebreid informeert over de productieketen van hun knopen. Zij zetten in op community support van de lokale gemeenschappen en voorzien jobs in de regio’s waar het product wordt geoogst. We hebben de negatieve impact van het verre transport in zekere mate gemitigeerd door een grote hoeveelheid te bestellen opdat we enkele seizoenen verder kunnen. We hopen tegen die tijd een lokale leverancier te vinden die er een gelijkaardige ethische en ecologische missie op nahoudt.

Meer informatie over het werk van Corozo kan je vinden op http://www.corozobuttons.com/

Stik Garen

Wij kozen voor katoenen stikgaren omdat dit biologisch afbreekbaar is. In confectie wordt er altijd gestikt met Polyester gearen omdat dit het goedkoopste en stevigste materiaal is. Maar polyester is plastic en is dus niet biologisch afbreekbaar. Het gebruik van polyester garen zou ook de recyclage van onze kledingstukken (die voor het grootste deel SCANFIL organic% uit natuurlijk materiaal bestaan) bemoeilijken, omdat het garen moet worden verwijderd. Het garen dat wij gebruikten staat bekend onder de naam “Scanfil” en we bestelden het via de leverancier FORBITEX in Nederland. Het garen draagt het GOTS( Global Organic Textil Standard) -label. Dit houdt in dat zij uitsluitend natuurlijk verbouwde katoen kopen, die is gekweekt zonder hulp van chemicaliën en pesticiden.

Voor meer info kan je terecht op Forbitex Scanfil.