Linen, a local tradition
Wij hebben er bewust voor gekozen om een prachtig lokaal geteeld en ecologisch product in de kijker te zetten: Belgisch linnen!
Linnen is een natuurlijke vezel die afkomstig is van de vlasplant. Sinds duizenden jaren wordt vlas gebruikt voor het maken van kledij. Traditioneel werd linnen in Europa gebruikt om zomerse herenkostuums te maken en in Japan maakt men er kimono’s mee.
Het is geen toeval dat linnen zo’n lange geschiedenis heeft. Linnen voelt namelijk zacht aan, en is vriendelijk voor de gevoelige huid. Linnen is sterk en kent een erg lange levensduur. De treksterkte van linnen draad is twee keer zo hoog als die van katoen, wat betekent dat linnen meer wasbeurten kan weerstaan en veel langer meegaat. Hoe vaker men linnnen draagt, hoe zachter en sterker het wordt. Linnen staat bekend voor zijn ‘ademende’ kwaliteiten, het biedt verkoeling in warm weer en droogte in een vochtig klimaat doordat het één vijfde van zijn eigen gewicht aan vocht kan absorberen. Daarbij geeft het vocht gemakkelijk af aan de lucht, zodat de stof fris en droog blijft aanvoelen. Linnen is kleurvast, gemakkelijk wasbaar en niet-allergeen.
Linnen, een minimale ecologische voetafdruk
Op vlak van ecologie scoort linnen uitstekend. Vlas is één van de weinige natuurlijke vezels die nog op grote schaal in West-Europa worden verbouwd: jaarlijks wordt vlas geteeld op een oppervlakte van 75.000 ha. Bij het verbouwen van vlas zijn beduidend minder verdelgingsmiddelen en meststoffen nodig dan bij andere gewassen. Vlas is een natuurproduct dat geen irrigatie behoeft tijdens de groei en weinig tot geen chemische behandeling. Het spinnen en weven van vlas heeft praktisch geen impact op het milieu. Daarenboven worden alle delen van de plant verwerkt waardoor er geen restproduct overblijft. Linnen is 100% biologisch afbreekbaar en recycleerbaar. Linnen laat zich gemakkelijk verven, waardoor zware verfbehandelingen overbodig zijn. Bovendien is linnen een volledig natuurlijk product en vraagt het niet om een chemische behandeling om zich tot een stof te laten vormen. Ter vergelijking: het vervaardigen van linnen vergt slechts 8% van de energie die nodig is om polyester te maken. Doordat het linnen lokaal wordt geproduceerd wordt de ecologische voetafdruk van deze opmerkelijke stof nóg kleiner.
Libeco Lagae, een Belgisch familiebedrijf
Libeco Lagae is een Belgisch familiebedrijf dat halverwege de 19e eeuw opgericht werd. De mensen van Libeco hebben een passie voor linnen en besteden aandacht aan de werkomgeving en de respectvolle behandeling van hun werknemers.
Het bedrijf ambieert een voorbeeldpositie op vlak van ecologie en investeert systematisch in nieuwe technieken en productiemethoden die het verbruik van energie en grondstoffen verder doen dalen. Voor de afwerking van het linnen selecteert Libeco enkel partners die voldoen aan hoge eisen op vlak van ecologie. Een biologische zuivering van het afvalwater, het gebruik van op water gebaseerde verven en bleekmiddelen op basis van zuurstof zijn daarbij een minimumvereiste. De stoffen die wij selecteerden zijn geverfd in een Belgische ververij. De selectie van kleurstoffen voldoet volledig aan de Europese REACH-standaard (Registreren, Evalueren en Autoriseren van Chemische stoffen).
Op vlak van traceerbaarheid scoort het linnen van Libeco erg goed. De artikelen in onze collectie zijn in Libeco’s CO2-neutrale weverij in Meulebeke geproduceerd met garens uit de EU, gesponnen op basis van grondstoffen van Frans-Belgisch-Nederlandse oorsprong (dit is het aanbouwgebied van kwaliteitsvlas).
Meer informatie over Libeco Lagae kan je hier vinden.
Ecologie en certificaten
Wij kozen voor deze collectie stoffen uit die geen GOTS-label Global Organic Textile Standard dragen. We vinden het belangrijk deze keuze te verduidelijken.
Het GOTS-label is een internationaal label voor biologisch textiel, opgericht in 2002. GOTS is voornamelijk een milieulabel. Het label geeft aan dat de textielvezels afkomstig zijn uit de biologische landbouw.
Het GOTS-label bestaat in twee varianten: het GOTS-label dat voor meer dan 95 procent uit biologische textielvezels bestaat en het GOTS (x%)-label dat voor minstens 70 procent uit de biologische landbouw voortkomt. Genetisch gemodificeerde organismen mogen niet gebruikt worden. Bij de productie van de kledij mogen geen schadelijke of kankerverwekkende stoffen worden gebruikt. Daarnaast legt GOTS de verplichting op een duurzaamheidsplan op te maken met aandacht voor water- en energieverbruik en afvalbeheer. Zo houdt het rekening met de maximale emissienormen voor water bij productie van het textiel. Er zijn bindende criteria inzake waterzuivering. De controle gebeurt door onafhankelijke controleorganismen, aangeduid door diverse nationale overheden.
Hoewel we geloven dat het GOTS certificaat een belangrijke rol speelt in de vergroening van de textielindustrie, kiezen wij ervoor dit label niet gebruiken om onze duurzaamheid te garanderen.
Hoewel GOTS goed scoort op vlak van ecologie, blijven andere aspecten zoals eerlijke handel en traceerbaarheid erg beperkt. Het GOTS label kijkt namelijk enkel naar de arbeidsomstandigheden binnen de textielverwerking (en omvat onder meer een verbod op dwangarbeid, fysieke mishandeling ,vakbondsvrijheid e.a.). GOTS hanteert op vlak van loon de nationale wettelijke minimumvereisten, tenzij die hoger zijn dan de vastgelegde standaarden binnen de sector. Deze standaarden liggen over het algemeen ver onder wat wij beschouwen als een eerlijk loon. GOTS houdt daarenboven helemaal geen rekening met de arbeidsomstandigheden bij de teelt en de producenten krijgen noch de minimumprijs voor hun producten noch de fair trade premie. Voor ons zijn dit evenzeer belangrijke componenten voor een label dat zich duurzaam voor mens en natuur wil noemen.
Bedrijven die een GOTS certificaat willen behalen moeten hiervoor betalen. Niet elke ondernemer kan zich dit permitteren.
GOTS zet zich in voor biologische teelt, maar dat wil niet zeggen dat een GOTS gecertificeerd eindproduct daarom steeds gebaseerd de beste keuzes voor het milieu. Om een certificaat te verkrijgen moet een product in elk stadium door een GOTS-gecertificeerd bedrijf zijn behandeld. Voor de linnen stukken in deze collectie, hadden we de keuze tussen de gecertificeerde en niet-gecertificeerde variant. De GOTS-gecertificeerde stof werd na het weven in België getransporteerd naar Italië, om daar te worden geverfd in een fabriek die een GOTS-certificaat bezit. Onze stof daarentegen werd geverfd bij een Belgisch bedrijf, dat zich vlakbij de weverij bevindt en wiens verfstoffen aan dezelfde standaarden voldoen als de fabriek in Italië. Maar deze Belgische ververij beschikt niet over een GOTS certificaat. Wij opteerden daardoor voor de lokaal geverfde stof omdat we deze beschouwen als de meest ethisch verantwoorde optie.
Dit voorbeeld illustreert waarom wij ervoor kiezen om niet blindelings op certificaten te steunen. Waar het ons de aangewezen optie lijkt, zullen wij steeds kiezen voor GOTS gecertificeerde producten, maar wanneer andere opties ons ethischer lijken, houden we niet krampachtig vast aan certificaten.
Onderhoud
Linnen is gemakkelijk in onderhoud. Het mag in de machine worden gewassen op een standaard programma. Wel is het belangrijk een goed wasmiddel te kiezen. Tegenwoordig bevatten veel wasproducten optisch blauwmiddel, witmakers, dat voor wit linnen goed te gebruiken is. Dergelijke wasmiddelen zijn echter niet geschikt voor gekleurd linnen, omdat ze kunnen leiden tot kleurverlies en vlekvorming. Gebruik een milde zeepsoort. Vermijd chloorhoudende bleekmiddelen, chloor tast de vezels aan. Als het leidingwater veel kalk bevat, is het gebruik van een wasverzachter aan te bevelen, vooral voor donkere kleuren. Was linnen op maximaal 40°.
Linnen mag in de droogkast, maar zowel voor de levensduur van het kledingstuk als voor het milieu is het aan te raden alle kledij natuurlijk te laten drogen.
Linnen wordt idealiter gestreken wanneer het nog licht vochtig is, binnenstebuiten met een stoomstrijkijzer.