Silk Cocooning

Zijde wordt al eeuwen geroemd voor zijn uitzonderlijke zachtheid en thermische eigenschappen. We vergeten er soms bij stil te staan dat dit summum van luxe afkomstig is van een een ijverige rups!
Die spint een prachtige cocon rondom zich, waarin ze rustig transformeert tot vlinder of mot. Het is net déze waardevolle cocon, die gebruikt wordt om zijde te maken.

De keerzijde

Helaas wordt er in de mode industrie weinig dankbaarheid getoond voor de rupsen en hun noeste arbeid. Eenmaal de cocon gesponnen is, worden ze levend gekookt, opdat de cocon snel en makkelijk kan geoogst worden. Dit drukt de prijs van de stof en maakt de zijde glanzender.

Let’s do it right
Peace silk & dierenwelzijn

Gelukkig kan het ook anders: Ida & Volta gebruikt alleen diervriendelijke materialen. Zo steunen wij uitsluitend de productie van peace silk, die zijn oorsprong vindt in de boeddhistische “Ashima” (non-violence) traditie. Dit betekent dat de zijdekweker geduldig wacht tot de de mot ontpopt en zijn vrijheid tegemoet vliegt alvorens de cocon te oogsten. Het resultaat is een geweldig zachte en luxueuze zijde die we gebruikten in COCOON SHIRTDRESS en COCOON WRAPSKIRT en binnenkort ook onze gebreide zijden T-shirt! 

Let’s do it together
VZW Solid Crafts: respect & eerlijke handel

De handgeweven zijde die wij hebben gebruikt, valt binnen een project van Solid Crafts, een Gentse VZW, die inzet op duurzame werkgelegenheid voor lokale wevers en kansarme vrouwen op het platteland in Indië.

Door een opleiding en eerlijk inkomen te bieden aan deze jonge vrouwen zijn ze minder geneigd te vluchten naar de grote steden waar ze niet zelden in situaties van misbruik of extreme armoede belanden. Daarenboven wordt de lokale traditie van met de hand weven en verven van peace silk in stand gehouden.

Lees meer over ons in het interview met Solid vzw.